Food and drinks (deel 1)

In dit blog geef ik je tips voor liedjes en filmpjes bij het thema ‘Food and drinks’ om input te geven in de onder- en middenbouw. Een deel van het materiaal kan ook interessant zijn voor de bovenbouw als leerlingen nog weinig ervaring hebben met Engels. In het blog ‘Food and drinks (deel 2)‘ vind je diverse prentenboeken en werkvormen bij dit thema.

LEES OOK: FOOD AND DRINKS (DEEL 2)

Liedjes

Do you like Broccoli Ice cream – SuiperSimpleSongs: Eén van mijn favoriete liedjes, omdat het zo gemakkelijk meezingt, omdat het  een grappig liedje is én omdat er gratis flashcards bij te downloaden zijn. Er zijn later nog twee varianten op dit liedje gemaakt: Do you like spaghetti yogurt? en Do you like lasagna milkshakes? . Ook bij deze twee liedjes zijn flashcards gemaakt: Spaghetti yogurt, Lasagna Mikshakes. Probeer niet alle drie de liedjes in één lessenreeks te stoppen, tenzij leerlingen al veel woorden kennen en je juist op zoek bent naar verbreding (bijvoorbeeld in groep 4/5).

Learn food for kids – Maple leaf learning: Vrolijk liedje waarin leerlingen moeten raden wat er tevoorschijn komt.

Let’s make a pizza – Maple leaf learning: Eenvoudig mee te zingen liedje, over de ingrediënten van een pizza (tomato, salami, mushroom, cheese).

What do you want to eat – Dream English kids: Leuk voor de kleuters. Er wordt veel geoefend met de chunk ‘What do you want to eat’ en ‘I want a…’. Het liedje gaat sneller en heeft Engelse ondertiteling.

I am thirsty – Maple Leaf learning : Liedje waarin apple juice, grape juice, coffee & green tea voorbijkomen. De chunk ‘What do you want to drink?’ wordt veel herhaald.

Fun food chant, Learn 24 foods  – ELF Kids Videos: Een filmpje met 24 verschillende woorden (ook fruit & vegetables). Leerlingen zeggen de woorden na.

Fun food chant – ELF Kids videos: Wederom 24 woorden die ritmisch worden opgenoemd en ook in een zin worden verwerkt. Leerlingen worden uitgenodigd om de woorden en zinnen na te zeggen.

BESTEL: THEMAPAKKET FOOD AND DRINKS

Filmpjes

Food vocabulary, What is it? – Games4esl: Een leuk raadspelletje voor als leerlingen de woorden al kunnen roepen. De foto’s komen langzaam tevoorschijn en leerlingen raden wat het is. Er wordt niet in gesproken.

Food quiz, what am I – Games4esl: Met behulp van drie omschrijvingen, raden leerlingen om welke ‘food’ of ‘drink’ het gaat. Er wordt niet in gesproken, dus het is handig als je als leerkracht de zinnen hardop voorleest. Je kunt eventueel steeds even op pauze klikken om leerlingen de kans te geven te antwoorden.

Learn food vocabulary – Maple leaf learning: Woorden worden op een ritmische manier twee keer gezegd. Het nodigt leerlingen uit om na te zeggen.

Learn food vocabulary – Fun Kids English: Woorden worden op een ritmische manier gezegd. Het nodigt leerlingen uit om na te zeggen. De set met woorden wordt twee keer herhaald.

Cooking verbs and Food – Learn English by pocket passport: Een filmpje voor de bovenbouw om termen tijdens het koken te oefenen (cook, stir, ingredients, reduce the heat, mix, add, next, then…). Met Engelse ondertiteling.

Food in Britain: De kwaliteit van dit filmpje is niet perfect, maar wel heel leuk om te bekijken met kinderen in de bovenbouw. Ik heb er een gratis werkblad bij gemaakt, zodat leerlingen betrokken zijn tijdens en na het kijken.

This is Britain, Food: Een leuk filmpje over eten in Groot-Brittannië. Het bevat Engelse ondertiteling en het is iets eenvoudiger dan het filmpje dat ik hierboven noemde. Ook bij dit filmpje maakte ik een gratis werkblad met vragen.

DOWNLOAD: VRAGEN BIJ ‘FOOD IN BRITAIN’
DOWNLOAD: VRAGEN BIJ ‘THIS IS BRITAIN, FOOD’

Action stories

Door woorden aan te bieden met gebaren en/of op een ritmische manier, zullen kinderen sneller en natuurlijker de woorden in zich opnemen. Je kunt dit doen door een verhaaltje op te zeggen, waarbij je gebaren maakt die leerlingen na doen. Je kunt ook eenvoudige opdrachtjes geven (in eerste instantie ook met gebaren), die leerlingen uitvoeren. Hieronder enkele voorbeelden.

Bite in a pizza
Lick an ice cream
Cut some bread
Drink some milk
Throw some popcorn
Spread some butter
Pour some water

I’m hungry
I walk to the kitchen
I see a cake
Yummy!
I cut the cake
I eat the cake
It’s good!

I’m thirsty
I open the fridge
I see milk
Yucky
I see lemonade
Yummy!
I drink the lemonade
It tastes good!

LEES OOK: FRUIT AND VEGETABLES

error: