Dinosaurs

In dit blog geef ik je tips om met het thema ‘dinosaurs’ aan de slag te gaan in alle groepen. Omdat het voor de kleuters best een pittig thema is, kun je het in groep 1 en 2 het beste combineren met het algemene thema ‘My body’.

BESTEL: FLASHCARDS DINOSAURS

Liedjes en filmpjes

Hier een greep uit de vele liedjes en filmpjes die zijn te vinden op YouTube. Klik op de titels:

10 little dinosaurs – Super Simple songs: Eenvoudig liedje voor de kleuters, waarin ze leren tellen en waarin er enkele dinosaurusnamen voorbij komen.

The dinosaur song –  Nursery Rhymes tv: Leuk en kort liedje voor de onderbouw, op de melodie van ‘I’m a little teapot’.

Dinosaur finger family – Kids TV: Het bekende liedje, maar dan met dinosaurussen in beeld.

Dinosaur stomp – Mother Goose Club: Perfect liedje voor de onderbouw, omdat kinderen actief mee kunnen  doen met ‘stomp’, ‘chomp’, ‘crunch’  en ‘munch’.

The dinosaur dance – Miss Linky: Een interactief liedje met Engelse ondertiteling. Voor de onderbouw leuk om naar te kijken en mee te dansen, voor de bovenbouw leerzaam.

LEES OOK: RHINO’S

What do you see Dinosaurs – Dream English kids:  Als je echt aan de slag gaat met de namen van dinosaurussen, is dit een leuk filmpje om af te spelen. Kinderen benoemen de namen van de dinosaurussen.

Learn dinosaur names for kids – Todler fun learning: Voor elke letter in het alfabet is er wel een dinosaurus. Het filmpje duurt helaas et lang om kinderen gemotiveerd te houden, maar misschien kun je er een stukje van laten zien. Door de hoeveelheid tekst is het geschikt voor kinderen vanaf groep 6.

Dinosaurs are big – Fun Kids English: Ik vind het zelf nogal een rommelig liedje met teveel tekst voor de onderbouw, maar wel leuk om naar te kijken. Het refrein is eenvoudig mee te zingen. Voor de bovenbouw zitten er leuke feitjes in.

The dinosaur song – Big world club: Superleuk en swingend liedje voor alle groepen. Voor leerlingen in de onderbouw is het vooral leuk om naar te kijken en misschien enkele woorden te herkennen, voor leerlingen in de bovenbouw maakte ik een gratis setje met werkbladen. Je kunt ze hieronder downloaden:

DOWNLOAD: WERKBLADEN DINOSAUR SONG

Dinosaurs facts & fun – Hooplakidz tv: Leuke tekenfilm voor de bovenbouw. Dinosaurussen die behoorlijk competitief zijn en daardoor tegelijkertijd veel informatie delen.

Dinosaus 101 – National Geographic: Informatief filmpje met mooie animaties. Voor gevorderde leerlingen in de bovenbouw.

Dinosaurs – Peekaboo Kidz: Informatief filmpje voor gevorderde leerlingen vanaf groep 6.

BESTEL: THEMAPAKKET WILD ANIMALS 

Heb je het boek Zinglish? Kijk dan eens op bladzijde 40 voor het liedje ‘Dinos in bikini’. Kleuters oefenen met tellen en er zit veel herhaling in het liedje. Er hoort ook een werkblad bij dat je achterin het boek vindt. Dinosaurs pairwork

Prentenboeken

Klik op de titels van de boeken voor een voorbeeldfilmpje op YouTube.

Stomp, chomp Big roars, Here come the dinosaurs: Heel leuk boek op rijm. Het zijn korte gedichten met mooie tekeningen. Je kunt dus zelf kiezen welke je voorleest. Leuk voor kleuters en leerlingen van groep 3 en 4 om de gebaren(en geluiden)  actief mee te doen. Te koop bij Practicum Educatief (gebruik de code SpelenmetEngels voor 10% korting)

Pete the cat Cavecat Pete: Een leuk boek van mijn favoriete kat, waarin verschillende dinosaurussen voorkomen. Het verhaal is vrij lang en heeft veel tekst, dus eerder geschikt voor de midden- en bovenbouw. Hij is op Bol.com alleen als E-book beschikbaar.

Bizzy bear dinosaur safari-: Eenvoudig kartonnen boekje met weinig tekst en veel ‘uitklap’ en ‘omklap’ flapjes. Leuk voor de kleuters. Te koop bij Practicum Educatief (gebruik de code SpelenmetEngels voor 10% korting).

Dinosaur roar: Ideaal boekje om tegenstellingen te oefenen (weak – strong, short – long, fat – tiny etc.). Omdat er maar weinig tekst instaat, is het ideaal voor de kleuters. Kies enkele ‘opposites’ uit en ga hier actief mee aan de slag. Te koop bij Practicum Educatief (gebruik de code SpelenmetEngels voor 10% korting).  Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje: Met de tweede helft van het filmpje kunnen kinderen actief meedoen.

Stomp dinosaur stomp: Welke geluiden maken diverse dinosaurussen en wat doen ze? Pittige vocabulaire: vooral geschikt voor de bovenbouw.

Dinosaurs love underpants: Geweldig prentenboek, geschikt voor de middenbouw. Te koop bij Bol.com.

Crunch munch Dinosaur lunch: Leuk boek waarin, behalve diverse dinosuaurussen, ook lichaamsdelen (mouth, teeth, arms, neck, legs etc.) en geluiden in voorkomen. O.a. te koop bij Bol.com.

The dinosaur who lost his roar: Sid de dinosaurus laat iedereen schrikken met zijn gebrul, maar dan ineens verdwijnt zijn stem… Leuk verhaal op rijm. Te koop bij Practicum Educatief (gebruik de code SpelenmetEngels voor 10% korting).

Lesmateriaal

-In de webshop van Spelen met Engels vind je 30 flashcards, een bingospel en een reactiespel. Op de site van Sparklebox vind je ook prachtig materiaal. Omdat het nogal lastig zoeken is, heb ik hier een overzichtje voor je gemaakt:
Nog meer flashcards
Woordmat
Banner voor in je English corner
Fact cards (leuk voor de bovenbouw, ook om de past simple te oefenen)
Page borders (om mooie tekeningen in te maken)
Posters bodyparts (leuk om de lichaamsdelen te oefenen, zoals wings, claws, tail)

Overige werkbladen

Herbivores and carnivores: knippen en in de juiste kolom plakken.

Leestekst & opdracht Tyrannosaurus Rex

Dinosaur dig: Tekenfilmpje met Engelse ondertiteling over een computerspelletje, van LearnEnglishKids. Geschikt voor de midden- en bovenbouw. Met extra werkblad.

Flashcards & factsheets van LearnEnglishkids

Dinosaur 1-10: Liedje met Engelse ondertiteling over diverse dinosaurussen. Geschikt voor de leerlingen vanaf groep 6. Met extra werkblad.

Triceratops: kleuren en tekenen

Colour the dinosaur: kleuren op nummer

Kids-dinosaurs.com: Miniboekjes, kleurplaten en woordzoekers

Learning resources: connect the dots, knippen & plakken, complete the pattern

Pair work opdracht

Als laatste deel ik nog een leuke opdracht voor tweetallen (geschikt vanaf groep 5/6): Leerling A krijgt een schema en een blad met dino’s en botten. Leerling B krijgt ook een schema en een blad met dino’s en botten. Zonder dat ze elkaar’s werkblad zien, knippen ze nu vijf dinosaurussen en 3 botten uit. Deze plakken ze willekeurig hun ‘grid’. Geef beide leerlingen ook nog een leeg schema of laat ze werken in het schema waarin ze zelf de dino’s hebben geplakt.

DOWNLOAD: PAIRWORK DINOSAURS

Ze gaan elkaar om de beurt vragen stellen om erachter te komen waar de drie botten begraven liggen. Leerling A vraagt bijvoorbeeld: ‘Is there a bone in square A3?’ Als leerling B hier inderdaad een bot heeft geplakt, zegt hij: ‘Yes, there is’ en leerling A scoort een punt. Als het vakje leeg is, zegt hij: ‘No, there isn’t. It’s empty’. Als er een dinosaurus in het vakje is geplakt, zegt hij; ‘No, there isn’t. There’s a dinosaur!’. Leerling A  verliest nu een leven. Elke leerling heeft drie levens, dus het si de bedoeling dat ze de botten vinden voordat hun levens op zijn.

De leerlingen kunnen in hun eigen schema bijhouden waar zich de botten en dino’s bevinden of je geeft ze een extra leeg schema. Veel plezier met deze werkvorm!

BESTEL: REACTIESPEL DINOSAURS

error: